Bolest u seniorů - Pekaříková, Vladimíra (2009)
Diplomová práce má dvě části. První teoretická část se zabývá historií bolesti, fyziologií bolesti, typem bolesti a jejím hodnocením. Dále teoretická část obsahuje bolestí u seniorů, léčbou bolesti, péčí o pacienta s bolestí a zařízením pro léčbu bolesti. Praktická část diplomové práce sleduje výskyt bolesti ve zdravotnických a sociálních zařízení, způsob zvládání bolesti v těchto zařízení, spokojenost pacientů/klientů s léčbou bolesti a její monitoraci. Výzkum byl proveden pomocí kvantitativních výzkumných metod. Výsledky výzkumu hodnotí názor pacientů/klientů na management bolesti ve zdravotnických a sociálních zařízeních.