Výchova k reprodukčnímu zdraví - Švarcová, Martina (2009)
Předkládaná teoreticko-praktická práce se zabývá problematikou výchovy k reprodukčnímu zdraví na víceletém gymnáziu M. Lecha v Brně. Cílem bylo provést sondu do prostředí zmíněného gymnázia a zjistit, jak probíhá výchova k reprodukčnímu zdraví, z pohledu učitelů i studentů, prozkoumat a ohodnotit publikace se zaměřením na výchovu k reprodukčnímu zdraví a vytvořit edukační projekt a výukový materiál pro některá témata. Dotazníkovou metodou bylo vyšetřeno 48 studentů a studentek vybraných tříd a 8 vyučujících biologie a základů společenských věd. Výsledky byla zjištěno minimální zajištění výchovy k reprodukčnímu zdraví na tomto gymnáziu, přičemž zájem studentů je velký a nedostatečně reflektovaný. Při průzkumu literatury se ukázalo, že několik vhodných publikací existuje již nyní a jejich skloubením lze připravit kvalitní hodiny výchovy k reprodukčnímu zdraví. Práce poukázala na potřebu dalšího výzkumu, vzdělávání učitelů a zařazování problematiky výchovy k reprodukčnímu zdraví do náplně.