Porod doma nebo v porodnici? - Kosková, Miluše (2009)
Bakalářská práce se zabývá volbou místa porodu ze strany porodních asistentek i těhotných žen. Cílem práce je zjistit, zda mají těhotné ženy zájem rodit doma a jak se k domácím porodům staví porodní asistentky, jestli si připadají připravené a jsou ochotné vést porody doma. Je tedy rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je zmíněna historie babictví, vzdělávání porodních asistentek, popsán průběh normálního porodu v porodnici a doma. Tato část končí zaměřením na možnost komplikací a jejich řešení při porodu v domácnosti. Praktickou část tvoří vyhodnocené dotazníky od těhotných žen a porodních asistentek. Výsledky jsou zpracovány v tabulkách a grafech.