Současné trendy v prevenci onemocnění novorozence - Dvořáková, Dagmar (2009)
Tato práce se zabývá současnými trendy v prevenci onemocnění novorozence. Cílem bylo popsat prováděná vyšetření a očkování dítěte v porodnici a zjistit míru informovanosti matek o preventivních opatřeních. Je popsáno první ošetření novorozence po porodu, rozdíly fyziologického a patologického novorozence a je uveden průběh každodenního vyšetření dítěte v porodnici. Jsou vysvětleny rozdíly ve screeningových vyšetřeních. Součástí práce je i sdělení o povinném očkování proti tuberkulóze od minulosti po současnost. Výzkum týkající se informovanosti matek byl prováděn dotazníkovou metodou ve vybraných brněnských porodnicích. Byly zjišťovány znalosti matek o vyšetřování a očkování dítěte v porodnici a kdo tyto informace podává. Bylo poukázáno na větší potřebu edukace matek, jelikož z výzkumu vyplynulo, že velké části matek chybí znalosti o vyšetřeních dítěte. Pro lepší orientaci matek ve vyšetřovacích metodách byla vypracována brožura.