Stáří očima dnešních maturantů - Sedláková, Jitka; Wilhelmová, Radka, 1966-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2009)
Diplomová práce zjišťuje míru vědomostí a předsudků studentů, letošních maturantů, o stáří. Jejím obsahem je analýza faktorů, které tyto vědomosti mohou ovlivňovat. Jako posuzované faktory jsem vybrala pohlaví, typ školy, na které budou v letošním roce maturovat, bydliště a společné mezigenerační soužití. Těžiště práce tvoří průzkumné šetření prováděné na středních školách v Brně. Analýza a interpretace získaných dat poskytuje informace, který faktor nejvíce ovlivňuje znalosti a mezigenerační porozumění a vede nás k řadě zamyšlení, jak tuto situaci zlepšit.
The thesis explores the degree of knowledge and prejudice of this year’s secondary school graduates about old age. It contains the analysis of factors that may affect this knowledge. The selected factors are sex, type of school they are gong to graduate from in the end of the school year, place of rezidence and itergenerational coexistence. The thesis focuses on an exploratory survey conducted in secondary schools in Brno. Analysis and interpretation of collected data provide information about which factor most affects knowledge and intergenerational understanding and leads to series of reflections about to improve this situation.
Vedoucí práce: Radka Wilhelmová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: mezigenerační vztahy; předsudky; stáří; intergenerational relations; old age; prejudices; diplomové práce; master's theses