Profesní orientace žáků základních škol praktických v Ostravě a jejich profesní příprava na středních školách - Jařabáč, Ivan, 1962- (2009)
Teoretická část rigorózní práce se zabývá profesní orientací, která je jedním z důležitých předpokladů seberealizace a rozvoje osobnosti žáka s mentálním postižením. Závěr teoretické části se věnuje vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, která přispívá k vytváření životní a profesní orientace žáků, k budoucímu pracovnímu zařazení a k uplatnění v dalším životě a integraci ve společnosti. Výzkumná část mapuje výzkum v oblasti profesní orientace žáků z lehkým mentálním postižením ze všech sedmi základních škol praktických v Ostravě. Dále výzkum analyzuje profesní přípravu těchto žáků na středních školách. Výzkum je zpracován v kontingenčních tabulkách a prostorových grafech.