Přístupy speciálních pedagogů k podpoře žáků se specificky narušeným vývojem řeči - Bočková, Barbora (2009)
Tématem disertační práce je problematika specificky narušeného vývoje řeči. Hlavním cílem práce je analýza možností podpory žáků s touto formou narušené komunikační schopnosti. V teoretické části práce jsou prezentovány poznatky, které posloužily jako východisko pro výzkumné šetření, jež proběhlo ve dvou etapách. V etapě první byla terapie specificky narušeného vývoje řeči analyzována z pohledu logopedů působících ve speciálněpedagogických centrech pro vady řeči v České republice. Ve druhé etapě výzkumného šetření byla provedena analýza aplikace pomůcek vycházejících z principů alternarnativní a augmentativní komunikace u žáků se specificky narušeným vývojem řeči. Na základě výsledků výzkumného šetření byla navržena opatření pro speciálněpedagogickou praxi určená osobám participujícím na terapeutickém procesu - logopedům, žákům se specificky narušeným vývojem řeči i jejich rodičům.