Analýza postojů vysokoškolských učitelů k terciárnímu vzdělávání studentů se sluchovým postižením - Doležalová, Lenka, 1980- (2009)
Disertační práce je zaměřena na problematiku terciárního vzdělávání studentů se sluchovým postižením, jeho specifika, komunikační techniky užívané mezi vyučujícími na vysoké škole a studenty se sluchovým postižením. Dominantním cílem provedeného výzkumu bylo analyzovat postoje vysokoškolských učitelů na všech fakultách Masarykovy univerzity k terciárnímu vzdělávání studentů se sluchovým postižením a vytvoření manuálu základních postupů jednání se studentem se sluchovým postižením na vysoké škole. Dotazníkové šetření probíhalo v období jaro 2008 a dotázáni byli vysokoškolští učitelé Masarykovy univerzity, kteří se ve své výuce setkali se studentem se sluchovým postižením. Výsledky výzkumu umožnily zpracovat manuál základních postupů jednání se studentem se sluchovým postižením na vysoké škole a formulovat návrhy a opatření pro speciálně pedagogickou teorii a praxi.