Nové přístupy v elektrochemické analýze poškození, hybridizace a dalších interakcí DNA - Vacek, Jan, 1981- (2009)
V předkládané práci jsou prezentovány výsledky elektrochemických analýz DNA na rtuťových a uhlíkových elektrodách. Práce zahrnuje tři ucelené studie zaměřené na problematiku detekce poškození a opravy DNA, hybridizace DNA a interakcí DNA s protinádorově účinnými léčivy. První studie se zabývá využitím voltametrických metod k analýze interakcí DNA oligonukleotidů s ionty šestimocného a trojmocného chrómu. K těmto účelům byla použita visící rtuťová kapková elektroda a uhlíková pastová elektroda. Výsledky voltametrických měření jsou doplněny o elektroforetické separace produktů reakce mezi ionty chrómu a DNA. Ve druhé studii byla navržena detekce jednořetězcových zlomů v plazmidové DNA pomocí voltametrie se střídavou složkou napětí k monitorování aktivity DNA ligáz (komerční T4-DNA ligázy a rekombinantní Lig A z E. coli). Diskutovány jsou také další možnosti detekce zlomů v DNA a jiné metodologie využívané pro stanovení aktivity těchto enzymů. Třetí studie se zabývá využitím chronopotenci.