Standardizace a validace systému pro hodnocení protinádorové chemoterapie - Klimeš, Daniel, 1977-; Masarykova univerzita. Institut biostatistiky a analýz (2008)
Dnešní protinádorová chemoterapie je nenahraditelnou součástí onkologické léčby. Ve většině případů je však doprovázena nežádoucími toxickými účinky použitých cytostatik. Pro vyvážení léčebného účinku léčby s nežádoucími projevy je nutné dodržovat klinickými studiemi ověřená dávkovací schémata, tzv. chemoterapeutické režimy. U těchto schémat, která se skládají z aplikace jednoho a více cytostatik, je definována přiměřená hladina podaných cytostatik (tzv. intenzita dávky), která má maximální léčebný účinek a zároveň únosnou míru nežádoucích účinků. Těchto režimů zvláště v paliativní léčbě je velmi mnoho a testují se neustále nové. Dostupnost informací o nových chemorežimech je však omezena na odborné články a konference, sumární přehledy jsou dostupné až s časovým odstupem. Cílem předkládané práce bylo vybudovat informační a edukační internetový portál, který bude kontinuálně shromažďovat údaje o chemoterapeutických postupech v elektronické a strukturované podobě a poskytovat je jako
Today's anti-tumor therapy presents an irreplacable part of anti-tumor treatment. However, in most cases the cytostatics used in this treatment bring toxic adverse effects. To balance the curative effect of the treatment with adverse effects, it is necessary to follow dosing schedules verified by clinical trials - so called chemotherapeutic regimens. These schedules consist of application of one or more cytostatics and define an accurate level of applied cytostatics (dose intensity) with maximal curative effect and tolerable level of adverse effects. Many of these schedules exist mostly in paliative therapy and many new are in testing phase. The accessibility of information about new chemotherapeutic regimens is however limited to scientific articles and conferences, summaries are available after longer time. The aim of this work was to build informational and educational internet portal that will continuously collect data about chemotherapeutic regimens in a structured electronic form
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: dávkování léků; protinádorová terapie; antineoplastic therapy; drug dosage calculations; rigorózní práce; doctoral dissertations