Standardizace a validace systému pro hodnocení protinádorové chemoterapie - Klimeš, Daniel, 1977- (2008)
Dnešní protinádorová chemoterapie je nenahraditelnou součástí onkologické léčby. Ve většině případů je však doprovázena nežádoucími toxickými účinky použitých cytostatik. Pro vyvážení léčebného účinku léčby s nežádoucími projevy je nutné dodržovat klinickými studiemi ověřená dávkovací schémata, tzv. chemoterapeutické režimy. U těchto schémat, která se skládají z aplikace jednoho a více cytostatik, je definována přiměřená hladina podaných cytostatik (tzv. intenzita dávky), která má maximální léčebný účinek a zároveň únosnou míru nežádoucích účinků. Těchto režimů zvláště v paliativní léčbě je velmi mnoho a testují se neustále nové. Dostupnost informací o nových chemorežimech je však omezena na odborné články a konference, sumární přehledy jsou dostupné až s časovým odstupem. Cílem předkládané práce bylo vybudovat informační a edukační internetový portál, který bude kontinuálně shromažďovat údaje o chemoterapeutických postupech v elektronické a strukturované podobě a poskytovat je jako