Adsorption of heavy metals from aqueous solution by various types of sediments under static and dynamic conditions - Hovorková, Ivana, 1984- (2008)
Predkladaná rigorózna práca s názvom “Adsorpcia ťažkých kovov z vodného roztoku na rôzne druhy sedimentu za statických a dynamických podmienok” má poskytnúť všeobecný prehľad o sorpčných rovnováhach medzi tuhou matricou (sediment) a vodným roztokom prebiehajúcich v akvatickom prostredí. Ich poznanie je nevyhnutné pre štúdium osudu a mobility kovov v prostredí. Ditribúcia ťažkych kovov, štúdium ich sorpčných/desorpčných rovnováh a ich mobilita je sledovaná s využitím statických a dynamických experimentov. Statické experimenty poskytujú základné informácie o sorpcii ťažkých kovov na sediment, dynamické experimenty nám približujú správanie sa ťažkých kovov v reálnom prostredí.