Distribuce a mobilita perzistentních organických látek v akvatickém prostředí Zlínského regionu - Dvořáčková, Eva, 1982-; Klánová, Jana, 1963-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
V rámci výzkumných projektů RECETOX byly v poslední dekádě zkoumány účinky velkých povodní na hladiny a distribuci hydrofobních organických polutantů v zaplavovaných půdách a sedimentech průmyslové zóny Zlínsko, kde došlo v roce 1997 k záplavám stoletou vodou. Výsledky předchozí pilotní studie jasně prokázaly, že chování hydrofobních polutantů ve vodním ekosystému si zaslouží další pozornost. Je třeba studovat nejen proměnlivé hladiny kontaminace vody a sedimentu v jednotlivých obdobích, ale také hledat parametry, které tuto kontaminaci ovlivňují - proměnlivé meteorologické parametry, teplota, srážky, průtoky vody, změny ve složení sedimentu a rychlosti sedimentačních procesů, oxidační a redukční děje v sedimentech a další. Je třeba se kromě dnových sedimentů podrobněji zaměřit na suspendované částice a jejich chování za proměnlivých podmínek. Všechny tyto důvody vedly k návrhu nové studie, kdy bylo vybráno pět modelových lokalit reprezentujících jednotlivé regiony z předchozího projek
The effects of major floods on levels and distribution of contamination with hydrophobic organic pollutants were examined from the continuous set of data for floodplain soils and sediments from the industrialized area of Zlin where a 100-year flood occurred in 1997. Results of previous case study had clearly shown that behaviour of hydrofobic organic pollutants in water ecosystem requires additional research. It is necessary to pay an attention to variable contaminant levels in water and sediment during seasons, as well as search parameters affecting these levels - climatology and meteorology, temperature, precipitation, water flow, changes in the sediment composition and rates of sedimentation, oxidizing and reducing processes etc. Beside sediments, it is important to focus on suspended particles and their behaviour under various environmental conditions in further detail. All these demands have lead us to a new design of the study where five model sites representing various regions
Vedoucí práce: Jana Klánová
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: perzistentní organické polutanty; sedimenty; persistent organic pollutants; sediments; Zlín (Česko : oblast); Zlín Region (Czechia); rigorózní práce; doctoral dissertations