Distribuce a mobilita perzistentních organických látek v akvatickém prostředí Zlínského regionu - Dvořáčková, Eva, 1982- (2008)
V rámci výzkumných projektů RECETOX byly v poslední dekádě zkoumány účinky velkých povodní na hladiny a distribuci hydrofobních organických polutantů v zaplavovaných půdách a sedimentech průmyslové zóny Zlínsko, kde došlo v roce 1997 k záplavám stoletou vodou. Výsledky předchozí pilotní studie jasně prokázaly, že chování hydrofobních polutantů ve vodním ekosystému si zaslouží další pozornost. Je třeba studovat nejen proměnlivé hladiny kontaminace vody a sedimentu v jednotlivých obdobích, ale také hledat parametry, které tuto kontaminaci ovlivňují - proměnlivé meteorologické parametry, teplota, srážky, průtoky vody, změny ve složení sedimentu a rychlosti sedimentačních procesů, oxidační a redukční děje v sedimentech a další. Je třeba se kromě dnových sedimentů podrobněji zaměřit na suspendované částice a jejich chování za proměnlivých podmínek. Všechny tyto důvody vedly k návrhu nové studie, kdy bylo vybráno pět modelových lokalit reprezentujících jednotlivé regiony z předchozího projek