Toxicity of microcystin to green alga Pseudokirchneriella subcapitata comparisons of pure toxins with complex cyanobacterial samples and critical evaluation of traditional biomarkers - Nováková, Kateřina, 1981- (2008)
Sinice jsou organismy produkující řadu bilogicky aktivních látek, což může být výhodou v kompetičním boji mezi ostatními druhy. Nejznámější skupinou těchto látek jsou běžně detekované cyanotoxiny ve vodních nádržích - microcystiny. Tyto toxiny jsou častou zkoumány jako čistá látka, ovšem v prostředí se vyskytují v komplexních směsích s dalšími metabolity. V naší studii jsme se zabývali vlivem různých intracelularních a extracelulárních cyanobakteriálních směsí obsahujících microcystin (koncentrace 300 μg/l) a bez microcystinu. Sledovanými parametry byly změny detoxifikačních a antioxidačních biomarkerů a také růst zelené řasy Pseudokirchneriella subcapitata během deseti denní exposice. Naše výsledky nevysvětlují možné inetrakce mezi kmplexními směsmi sinic, ale rozšiřují informace o jejich možném působení na fytoplanktonní zelenou řasu P. subcapitata.