Vývoj nových technik pasivního vzorkování perzistentních organických polutantů ve vodním prostředí kalibrační studie - Prokeš, Roman, 1982- (2008)
Stanovení koncentrací perzistentních organický polutantů (POP) v životním prostředí je velmi důležité. Perzistentní organické polutanty jsou obtížně rozložitelné toxické látky s možností dálkového transportu, které se mohou akumulovat v tukových tkáních organismů. Metody pasivního vzorkování se používají k měření kontaminace vody, vzduchu a půdy. Tyto techniky stanoví průměrnou koncentraci volně rozpuštěných polutantů za danou vzorkovací dobu. Pasivní vzorkovače jsou oproti tradičním metodám vzorkování levnější, jejich obsluha a manipulace s nimi je jednodušší, nepotřebují elektrickou energii a mohou být vystaveny nepříznivým povětrnostním podmínkám. Difúze organických polutantů ze vzorkovaného média do vzorkovače je řízena rozdílem chemických potenciálů. Ke sledování kontaminace životního prostředí bylo již v minulosti úspěšně použito mnoho různých metod pasivního vzorkování. Nejznámější technika integrativního pasivního vzorkování je metoda semipermeabilních membrán (SPMD). Technika