Zpravodajské služby v nové demokracii: Česká republika - Zetocha, Karel, 1977- (2009)
Disertační práce rozebírá problematiku reformy zpravodajských služeb ve spojení s přechodem od nedemokratického politického režimu k demokracii. Základem práce je případová studie fungování zpravodajských služeb Československa, respektive České republiky, po roce 1989. Teoretickým východiskem zpracování tématu je politologická teorie tranzice autorů Alfreda Stepana a Juana Linze. Předmětem zkoumání je nejen ohraničená případová studie, ale i širší teoretické závěry v oblasti reformy zpravodajských služeb po změně politického režimu. Autor identifikuje klíčové proměnné, které nejvýznamněji ovlivňují politické rozhodování na poli fungování bezpečnostních složek státu.