Vliv aktivované a neaktivované plazmy bohaté na trombocyty (PRP) na proliferaci lidských osteoblastů a fibroblastů in vitro - Slapnička, Jan (2009)
Anotace: Studie hodnotí výsledky vlivu rozdílných koncentraci aktivované a neaktivované plazmy bohaté na trombocyty (PRP) na proliferační aktivitu lidských osteoblastů a fibroblastů in vitro. PRP byla získána od zdravého dobrovolného dárce. Odběr byl proveden v krevní bance pomocí separátoru krevních elementů. K aktivaci trombocytů v PRP byl použit humánní thrombin, který byl rozpuštěn v 1 ml dihydrátu chloridu vápenatého o koncentraci 4,4 mg/ml. K vzorkům s aktivovanou PRP bylo přidáno 0,02 ml roztoku trombin/dihydrát chloridu vápenatého. Byly připraveny kultivační láhve s obsahem 10, 25, 50, 75% aktivované, neaktivované PRP a kontrolní vzorky obsahující pouze kultivační médium (bez přidání PRP).Vlastní měření proliferační aktivity osteoblastů a fibroblastů následovalo za 24, 48 a 72 hodin od přidání PRP. U osteoblastů byla nejvyšší proliferační aktivita zaznamenána v kontrolním vzorku, který neobsahoval PRP. Osteoblasty, ke kterým byla přidána 10% aktivovaná PRP měli viabilitu ne.