Diverzita vytrvalé ruderální a sešlapávané vegetace České republiky - Láníková, Deana, 1981- (2009)
Vlivem intenzivní urbanizace v posledních desetiletích je patrný trend zvyšujícího se zastoupení ruderální vegetace v krajině, což vede k výrazným změnám biodiverzity ve středoevropské krajině, a její výzkum v současné době tudíž nabývá na významu. V České republice publikovali první soubornější přehled jednotek ruderální vegetace zpracovaný tradiční metodou fytocenologické klasifikace Hejný et al. (1979) v práci Přehled ruderálních rostlinných společenstev Československa. Později vydávají Moravec et al. (1983, druhé doplněné vydání 1995) příručku Rostlinná společenstva České republiky a jejich ohrožení. Tento přehled však obsahuje pouze seznam asociací se stručným popisem a s ne zcela jasným vymezením. Při tradičním způsobu fytocenologické klasifikace se obecně vymezení jednotek ruderální vegetace v různých zemích liší v závislosti na pojetí jednotlivých autorů používajících při klasifikaci různá kritéria. Tyto klasifikace jsou uzavřené a nejsou u nich definovaná kritéria pro přiřazov.