Learning algorithms in processing of various difficult medical and environmental data - Hudík, Tomáš, 1979- (2009)
V minulosti boli počítače používané len na výpočty, neskôr sa začali používať aj na písanie dokumentov, tvorbu prezentácií, plánovaní a tak ďalej. V súčastnosti, sa ľudia pokúšajú využiť ich aj na sofostikovanejšie úlohy ako je inteligentné ukladanie a vyhľadávanie informácií. Navyše, skúšajú naučiť počítače aby spracovávali zložité úlohy sami. Vedecká disciplína zaoberajúca sa ,,učením” počítačov niečomu užitočnému sa nazýva strojove učenie (Machine Learning). Ľudia musia riešiť množstvo problémov, ktoré stále nie su dostatočne preádané, úloh, kde može nastať nejaká neočakávaná udalosť, úloh, obsahujúcich veľké množstvo šumu. Je problematické a často nemožné modelovať takéto úlohy pomocou klasických logických modelov, ale stále je potrebné tieto úlohy riešiť. Strojové učenie je závislé len od vstupných dát (príkladov), nepotrebuje špecifickú doménovú znalosť, preto je vhodným kandidátom na riešenie popísaných problémov. Samozrjeme, aj strojové učenie má veľa nevýhod a nie vždy je ús.