Vliv vysychání na makrozoobentos malého toku - Řezníčková, Pavla (2009)
Vývoj klimatu a důsledky nynějších a předpokládaných klimatických změn jsou předmětem intenzivního studia v mnoha vědních oborech a vzhledem k tomu je pochopitelný zájem o studium extrémních průtoků, především vysokých průtoků a vysýchání. Důsledkem rozkolísaného hydrologického režimu může dojít ke změnám společenstev toků, jejich taxonomické, ale především funkční struktury. V podmínkách střední Evropy není přirozené vysychání toků běžné, tento jev je mnohem běžnější např. na jihu Evropy, v Austrálii nebo na americkém kontinentě. Pro studium fenoménu vysychání byla vybrána lokalita na Gránickém potoce v Podyjí u Znojma. Byl proveden detailní výzkum důsledků vysychání pro různé složky makrozoobentosu, včetně studia driftu a hyporeálu. Vysychání je jednou z disturbancí, která výrazně ovlivňuje abiotické i biotické podmínky toků. Jeho vlivem dochází v toku ke kvalitativním i kvantitativním změnám akvatických společenstev. Na intermitentní lokalitě byly celkově nižší density makrozoobento.