Mimoškolní astronomické vzdělávání v rámci hvězdáren a planetárií - Ledvinka, Štěpán, 1974- (2009)
Ve své práci jsem se zaměřil na vytvoření nové koncepce demonstračních přednášek z geometrické a vlnové optiky. Přednášky jsou primárně určeny pro základní a střední školy v rámci mimoškolního astronomického vzdělávání na hvězdárnách a planetáriích. První část práce se zabývá teoretickými postupy ve vzdělávání. V úvodu jsou definovány základní pojmy, jako například vzdělávání, výuka či popularizace. Na základě těchto definic jsou vyslovena určitá tvrzení, jejichž platnost jsem v praxi ověřoval. Na základě těchto poznatků je následně postaven teoretický rámec demonstračních přednášek z optiky. Závěry použité při tvorbě nového vzdělávacího modelu, jsou také zobecněny na celou oblast mimoškolního vzdělávání. V druhé části předkládám praktickou podobu projektu, který již prošel několikaletým testováním. Velká péče byla věnována jak výběru a řazení experimentů tak i volbě vhodného jazyka pro vysvětlení předváděných jevů. Podařilo se mi tak vytvořit zcela novou koncepci mimoškolního astron.