Osídlení kultury lužických popelnicových polí v Jaroměři - Novák, Miroslav, 1980- (2008)
Osídlení kultury lužických popelnicových polí v Jaroměři. Území Jaroměře bylo zvoleno pro studium struktury osídlení východočeské skupiny kultury popelnicových polí z důvodu velké prozkoumanosti území i přítomnosti rozsáhlých ucelených odkryvů. Po vyhodnocení dostupného nálezového fondu byla na studovaném území pro každý vývojový stupeň identifikována síť sídelních enkláv a proveden pokus o výpočet velikosti populace. Cílem bylo upřesnit v literatuře tradované údaje vycházející z prostého počtu nalezišť jednotlivých kultur