Distribution and fate of persistent organic pollutants in aquatic and terrestrial ecosystems - Kobližková, Martina (2009)
Práce je rozdělena na tři části pokrývající různé oblasti studia osudu perzistentních organických polutantů. První část se věnuje těkání polychlorovaných bifenylů a organochlorových pesticidů z půdního povrchu a stanovaní jejich vytěkávacích toků. Schopnost kvantifikovat výměnu látek mezi půdou a atmosférou může být velmi důležitá pro porozumění roli půdy v osudu perzistentních organických polutantů. Jelikož je výměna látek mezi půdou a atmosférou jedním z klíčových procesů kontrolujících hladinu POP v atmosféře, jsou laboratorní simulace vytěkávání z půdního povrchu potřebné jako zdroj informací pro modelování osudu těchto látek. Byla testována vytěkávací komora vytvořená pro přímé měření vytěkávání perzistentních organických polutantů (POP) z půdního povrchu. Byl studován vliv typu půdy, fyzikálně-chemických vlastností sloučenin a jejich koncentrace v půdě, teploty, vlhkosti a rychlosti větru na rozdělování PCB a OCP mezi půdou a atmosférou.