New methods of sampling and samples preconcentration of hydrophobic compounds in aquatic ecosystems magnifying passive sampling aspects - Rusina, Tatsiana P., 1977- (2009)
Rovnovážné pasivní vzorkování se v poslední době stalo mocným nástrojem pro odhad rizikového potenciálu spojeného s hydrofobními organickými polutanty v prostředí. Ten je reprezentován volně rozpuštěnými koncentracemi těchto látek ve vodní fázi. Volně rozpuštěné koncentrace jsou pro studium osudu hydrofobních organických polutantu a analýzu jejich rizik relevantnější než celkové koncentrace. Výzkumná činnost, jejíž výsledky jsou shrnuty v předkládané dizertační práci, byla detailně zaměřená na některé aspekty výběru a aplikace pasivních vzorkovačů. V úvodu práce jsou diskutovány základní principy a současný stav poznání v oblasti pasivního vzorkování vod. Vedle dvoufázových vzorkovačů typu semipermeabilních membránových zařízení (SPMDs) jsou v poslední době pro vzorkování hydrofobních kontaminantu stále populárnější i jednofázové vzorkovače.