Plasmachemical synthesis of nanoparticles enabling changes of material surface parameters - Kučerová, Zuzana, 1981- (2009)
Práce se soustředila na dva hlavní okruhy výzkumu. Jedním je výzkum podepozičních úprav uhlíkových nanotrubek připravených v pochodňovém atmosferickém výboji. Depozit, obsahující uhlíkové nanotrubky, je kontaminován zbytky katalyzátoru a amorfním uhlíkem. Čištění bylo provedeno termální oxidací a chemickou cestou ve směsi kyseliny sírové a dusičné. Uhlíkové nanotrubky byly rovněž opracovány ve dvou různých nízkotlakých výbojích (kapacitně vázaném a induktivně vázaném). Cílem plazmového opracování byla modifikace nanotrubek chemickými funkčními skupinami tak, aby mohly být použity jako nanoplnivo do kompozitu. Plazmová funkcionalizace měla zajistit lepší disperzi nanotrubek a vylepšit jejich vazbu k matrici. Funkcionalizované nanotrubky byly zkoumány pomocí rentgenové fotoelektronové spektroskopie (X-ray Photoelectron Spectroscopy XPS) a Fourierovsky transformované infračervené spektroskopie (Fourier Transform Infrared Spectroscopy FTIR). Druhým předmětem výzkumu byla příprava polyur.