Application of reporter gene system in ecotoxicology - Flegrová, Zuzana (2009)
Genotoxicky aktivní chemické látky mohou při styku s živočichy interagovat s jejich DNA a následně ji poškozovat. Pokud není primární poškození této interakce opraveno, tak tento proces může vést k následným dějům jako jsou mutageneze, indukce chromozomálních aberací, karcinogeneze, nebo až dokonce k buněčné smrti a k dalším jevům jejichž důsledkem je poškození genetického materiálu buněk. Proto je velký důraz věnován eliminaci expozice populace těmito genotoxickými látkami a eliminaci genotoxických rizik vůbec. Tohle všechno je důsledkem vzrůstajícího výskytu rakoviny v živočišné populaci a poškozením lidského genetického fondu. Je spousta testovacích systémů, které jsou schopny rozpoznat expresi genu. Reporterové geny jsou používány ke kvantifikaci exprese genu a k rychlému určení úspěšnosti genových transferových technik. Jedna z nejdůležitějších skupin testů genových expresí, zaměřená na detekci poškození DNA a genové exprese, je skupina testů na bakteriálních kmenech.