Implementace zdravotní politiky v ČR - Pavlík, Marek, 1978- (2009)
S ohledem na složitost uskutečňování veřejných politik se jeví jako vysoce žádoucí prozkoumání faktorů, které tento proces ovlivňují. Otázky, co je možné zjistit o implementaci vládou formulované zdravotní politiky a jak do budoucna zvýšit efektivnost této implementace, tvoří rámec celé práce. Hlavním cílem předkládané disertační práce je, pro oblast české zdravotní politiky, identifikovat podmínky nutné pro implementaci vládou formulované veřejné politiky, analyzovat míru splnění vybraných podmínek a navrhnout možnosti zlepšení politicko-organizační kapacity vlády směřující k minimalizaci důsledků implementačního selhání. Tomuto cíli byla podřízena struktura i metody práce. Ukázalo se, že většina testovaných podmínek ve zkoumaném období nebyla splněna, přesto volbou adekvátní strategie a vlastním chováním má vláda možnost proces implementace pozitivně ovlivnit. Hlavním přínosem práce je především v systematizaci poznatků o implementaci v kontextu české zdravotní politiky; vymezení kl.