Apozice obrazu - Metoda kruhové oscilace, její uplatnění při přípravě a realizaci edukačních programů pro školní skupiny a dětské návštěvníky v galerijní praxi - Ferencová, Yvona, 1962- (2009)
Východiskem disertační práce Apozice obrazu je vědomí změny paradigmatu v teoriích interpretace posledních desetiletí a s tím související citelná potřeba reakce na daný stav, přehodnocování a dalšího rozšiřování stávajících metod a postupů běžně používaných v galerijní praxi při přípravě edukačních programů. Cílem práce není nabídnout systematický přehled jednotlivých přístupů a metodologií, ale skrze nástin nejdůležitějších problémů spjatých s interpretací uměleckého díla následné předložení nové metody ověřené praxí. Metoda kruhové oscilace rozšiřuje rejstřík metod zaměřených na výchovu k autentičnosti, otevřenosti vůči informacím, ke kreativitě. Je reakcí na potřebu celostní percepce, syntetického myšlení, živé intuice a imaginace. Na rozdíl od klasických metod, zaměřených na analýzu relativně prostých, statických entit, vyabstrahovaných z reálných kontextů, má ambici uchopit konkrétní celek, komplexně propojený s velkým počtem jiných entit, situovaných na různých úrovních skutečnos.