Výchova uměním jako tvůrčí způsob poznávání : percepce, imaginace, kreativita jako mody transcendence - Fidlerová, Ludmila, 1979- (2009)
Ústředním tématem disertační práce je poznávání světa zprostředkovávané výtvarným uměním a výtvarnou tvorbou. Tento tvůrčí způsob poznávání zážitkem uměleckého procesu jako celku, obsažený i termínem výchova uměním, je v práci nahlížen z hlediska tří specifických (poznávacích) procesů - percepce, imaginace a kreativity, ústících v transcendentní přesah tohoto poznání, manifestovaný rozšířenou schopností přístupu k sobě samému i celku světa. Konkrétněji je pak tento fenomén přiblížen na pedagogickém díle některých vyučujících tvůrců (výtvarných umělců a výtvarných pedagogů) a tvořivých učitelů. Ve druhé části práce vychází z vlastní pedagogické praxe autorky a ve třetím oddílu z vlastních uskutečněných projektů. V rámci základní hypotézy, že umění je transparencí transcendence zde nahlížíme imaginaci jako funkční prostředek k zpřítomnění transcendence a tvořivost jako její permanentní zpřítomňování. Disertační práce postupně zachycuje kontinuální vývoj autorčina doktorského studia a jej.