Evropské jazykové portfolio jako nástroj sebereflektivního hodnocení cizojazyčné kompetence - Brychová, Alice, 1963- (2009)
Disertační práce se zabývá problematikou implementace Evropského jazykového portfolia do výuky cizího jazyka. Hlavním cílem výzkumu je vymezit determinanty, které ovlivňují efektivní a optimální využití tohoto nástroje jako průvodce učením ve všech jeho proklamovaných funkcích. Popisovaný výzkum byl realizován v letech 2003 - 2008 ve třech šetřeních. Prvním šetření bylo zaměřeno na zachycení stavu využívání Evropského jazykového portfolia ve výuce cizích jazyků na různých stupních škol v českém prostředí a v některých zemích v zahraničí. Bylo zjištěno, že tento nástroj je ve stávající výuce využíván pouze ojediněle. V druhém šetření jsme se zaměřili na zjišťování důvodů pro toto málo rozšířené využívání jmenovaného nástroje formou akčního šetření. Ve vlastní výuce jsme využívali nástroje Jazykové portfolio, který představuje adaptaci Evropského jazykového portfolia pro účely výzkumu a je přizpůsoben studentům německého jazyka. Během tohoto druhého šetření jsme zjišťovali názory uži.