Podpora zdraví a zdravého životního stylu s důrazem na onkologickou prevenci ve škole - Žaloudíková, Iva, 1957- (2009)
Disertační práce se zabývá tématikou onkologické prevence dětí primárního stupně základní školy. Zaměřuje se na vymezení pojmu zdraví, nemoc, zdravý životní styl, primární prevence, rizika onkologických onemocnění, analyzuje preventivní onkologické programy pro děti užívané v zahraničí a popisuje nový onkologický preventivní program pro děti 1. stupně ZŠ s názvem „Normální je nekouřit“. Ve výzkumné části ověřuje efektivitu tohoto programu. Provádí evaluaci formou experimentu, využitím smíšené kvalitativní a kvantitativní metodologie. Součástí výzkumného šetření je zjištění prekoncepce zdraví, nemoci a rakoviny u dětí. Šetřením bylo potvrzeno zvýšení informovanosti dětí o rakovině a zvýšení znalostí rizik kouření a nesprávné výživy. Postoje a rizikové chování dětí se intervencí pozitivně nezměnily. Výsledky evaluace neprokázaly efektivitu intervenčního programu v celé šíři, můžeme jej však vzhledem k částečným pozitivním efektům doporučit k používání v praxi a k implementaci do kurikula.