Alternativní řešení rodinněprávních konfliktů - Hladíková, Irena (2009)
Kvantitativní, institucionální a kompetenční expanze justice (justičních systémů) v 19. a 20. století, v důsledku ústupu vlivu mimoprávních normativních systémů (především náboženství, morálky a tradičního modelu rodiny), vedla k přetíženosti soudů, nepřiměřené délce, procesnímu formalismu a nákladnosti soudního řízení v celé Evropě - obdobně jako v ostatních částech světa. Veřejnost ztrácí důvěru v justici a projevuje ve zvýšené míře nespokojenost s fungováním soudního systému.