Physical Self-Concept and The Reasons for Living in Adolescents Engaged in Basketball - Medišauskaite, Vilma (2009)
Studie se zabývá věkovými a pohlavními rozdíly specifických oblastí tělesného sebepojetí (tj. sebehodnocení fyzické stránky, tělesný tuk, vzhled) a postoji k sebevraždě u dospívajících hráčů košíkové. Vzorek pro tuto studii tvoří 95 dospívajících hráčů košíkové z různých sportovních gymnázií a klubů v Praze a Brně, z nichž je 54 mužského a 41 ženského pohlaví. Respondenti byli rozděleni do dvou věkových skupin (I: 13-15 let a II: 16-18 let). Proměnné fyzické stránky byly zjišťovány Dotazníkem sebehodnocení fyzické stránky (PSDQ, Marsh 1994), proměnné postojů k sebevraždě pomocí Životní rekapitulace pro dospívající - důvody (Osman, 1998). Pro účely definice populace byl použit anamnestický dotazník (Medišauskaite). K analýze interakcí zkoumaných faktorů (vliv pohlaví a věku) byly vypočteny MANOVA (vícerozměrná analýza rozptylu) a korelace. Byla určena hladina významnosti 10%. Výsledky potvrdily náš předpoklad, že bez ohledu na věk mají dívky sklon k negativnějšímu hodnocení tělesného tu.