Specifika ve výchovně vzdělávacím procesu v kontextu romských žáků v primární škole - Kaleja, Martin, 1981- (2009)
Rigorózní práce pojednává o problematice výchovně vzdělávacího procesu v kontextu romského žáka v primární škole. Usiluje o poskytnutí uceleného pohledu na žáka, učitele a výchovně vzdělávací proces. Neopomíjí zahrnout sociální prostředí žáka, jeho rodinu, rodinné příslušníky. Na celou problematiku nazírá z pohledu pedagogického, psychologického a mimo jiné také z pohledu romologického. Rigorózní práce má osm kapitol. Prvních sedm jsou strukturovány na teoretické bázi. Vzájemně na sebe navazují, doplňují se a rozšiřují poznatky související s výchovou a vzděláváním romského žáka v podmínkách primárního vzdělávání. Úvodní kapitola řeší otázku primárního vzdělávání, rozvíjí základní pedagogicko-filozofické myšlenky, utváří elementární rámec. Zmiňuje historické koncepce vyučování, uvádí jejich charakteristiky. Druhá kapitola se věnuje žáku mladšího školního věku a výchovným aspektům jako jsou kázeň, mravní výchova, hodnoty a hodnotová orientace, výchovné prostředky. Třetí kapitola poskyt.