Nestátní původci pronásledování - Kosař, David, 1979- (2009)
Tato disertační práce zkoumá roli nestátních subjektů v definici uprchlíka, přičemž se zaměřuje nejen na samotné nestátní původce pronásledování, ale na celý druhý prvek pronásledování - selhání vnitrostátní ochrany. Cílem této práce je (1) určit, zda-li pronásledování vycházející od nestátních subjektů spadá pod pojem „pronásledování“ v Ženevské úmluvě o uprchlících z roku 1951; (2) zhodnotit, nakolik kvalifikační směrnice uspěla při zpřesňování a sjednocování výkladu jednotlivých prvků pojmu „pronásledování“ a do jaké míry to ovlivnilo rozhodovací praxi; (3) kriticky posoudit současnou evropskou rozhodovací praxi.