Validita HRCT při indikaci operace chronického zánětu středního ucha s cholesteatomem - Golembiovská, Darina (2008)
Cholesteatóm (CH) stredného ucha je definovaný ako prítomnosť keratinizujúceho dlaždico-vého epitelu v stredouší. Diagnóza je obyčajne vyslovená už na základe anamnézy a otoskopického vyšetrenia. K ozrejmeniu rozsahu ochorenia je potrebné vyšetrenie počítqčovou tomografiou. HRCT vyšetrenie nám poskytuje množstvo informácii o rozsahu ochorenia, zmenách na kostennom ohraniče-ní stredného ucha a okolitých štruktúrach. Pomocou softvéru je možné vytvárať 3D rekonštrukcie a merať objemy, špecifikovaných oblastí. Tento fakt sme využili na zmeranie objemu vzduchu v pneumatickom systéme stredného ucha. V práci sú popísané charakteristické HRCT nálezy a ich korelácia s chirurgickým nálezom u pacientov s cholesteatómom v strednom uchu. Objem vzduchu v pneumatickom systéme stredoušia sme merali v troch skupinách : (A) ucho s cholesteatómom, (B) kontralaterálne ešte nepostihnuté ucho, a (C) kontrolná skupina pacientov bez postihnutia stredného ucha. Štatistickou analýzou sme stanovili validi.