Mineralizace a procesy přeměn baldového materiálu odvalu dolu Kukla v Oslavanech - Hršelová, Pavla, 1983- (2008)
V této práci jsou studovány a popsány geochemické procesy, přeměny minerálů a haldového materiálu na hořícím uhelném odvalu dolu Kukla v Oslavanech (před r. 1989 Václav Nosek). Hlavními úkoly této práce jsou: (1) charakteristika sekundárních minerálů (2) determinace procesů ovlivňující mobilitu prvků na haldě a přeměnu materiálu. Halda hořela s největší pravděpodobností od konce 19.století. Je na ní vyvinuta určitá zonalita, černý materiál v centru haldy, červený při okrajích a šedý a bílý materiál zbarvený výkvěty sekundárních minerálu na vrcholu a bocích haldy. Bylo identifikováno několik minerálních asociací (a) primární minerály v černém materiálu obsahující zbytky bituminózního uhlí až antracitu, slídy, pyrit a goethit, (b) hematit, spinelidy a korund v červeném materiálu vzniklé během pyrometamorfózy, (c) sekundární Ca-sulfáty a Ca-karbonáty vzniklé během chladnutí haldy a (d) hydratované sulfáty hořčíku zahrnující hexahydrit, konyait a picromerit ve výkvětech na povrchu haldy.