Intramolekulární criss-cross cykloadiční reakce allenylazinů a studium reaktivity jejich produktů - Zachová-Pížová, Hana, 1980-; Potáček, Milan, 1944-2025; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2009)
Cílem disertační práce bylo sledování rozsahu možností realizace přesmyků sloučenin vzniklých intramolekulární criss-cross cykloadicí symetrických azinů. Za tímto účelem bylo nejdříve potřeba připravit výchozí látky. Syntéza vycházela z propargyl(vinyl)etheru, u kterého bylo potřeba substituovat vodík na trojné vazbě jiným substituentem. Na tuto substituci byly použity dvě metody. Zavedení trimethylsilylové skupiny bylo realizováno pomocí báze buthyllithia. Druhá metoda byla založena na aplikaci známé Sonogashira reakce. Pomocí této metody byla zavedena na trojnou vazbu p-methoxyfenylová a p-nitrofenylová skupina. Tak byly připraveny tři nové substituované propargyl(vinyl)ethery. Dalším krokem syntézy byl Claisenův přesmyk substituovaných propragyl(vinyl)etherů na příslušné 2,2-dimethyl-3-substituované penta-3,4-dienal aldehydy (allenylaldehydy). Reakce byly prováděny pod inertním plynem při 200°C.
The purpose of my Thesis was monitoring of rearrangements realization at products of intramolecular criss-cross cycloaddition of symmetrical azines. Therefore very important part of my work was preparation of starting compounds. The main starting compound was propargyl(vinyl)ether. For preparation of substituted derivatives we had to find methods for substitution of its hydrogen atom at the carbon atom bound with triple bond. For this substitution two methods were used. Introduction of trimethylsilyl group was realized with application of butyl lithium as a base. For an introduction of aromatic substitution the well known Sonogashira reaction was applied. In this reaction di(triphenylphosphine)palladium(II) dichloride was used as a catalyst. By this method p-methoxyphenyl and p-nitrophenyl group were introduced on the triple bond.
Vedoucí práce: Milan Potáček.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: allenylaldehydy; allenylazíny; intramolekulární criss-cross cykloadice; protonové houby; přesmyk; disertace