Nabývání dědictví - Koběrská, Hana (2008)
Tato práce je zaměřena na problematiku nabývání dědictví. Dědění (neboli přechod majetku zemřelého na osoby živé) je právní institut známý každé lidské pospolitosti. Tento fakt vyplývá ze skutečnosti, že život každého lidského jedince končí smrtí. V okamžiku smrti se uzavírá právní subjektivita člověka (tj. způsobilost mít práva a povinnosti), které je vymezen časový interval od chvíle zrození do doby smrti. Zánik tělesné schránky se promítá i do právní sféry, v jejímž středu se zemřelý ocital na sklonku svého života.