Studium metod registrace obrazu - Karas, Pavel, 1984- (2009)
Tato práce se zabývá voxel-based metodami registrace obrazu se zvláštním zřetelem na fázovou korelaci a na aplikaci v astronomické fotografii. Cílem práce je tyto metody popsat a prakticky aplikovat prostřednictvím počítačového programu. Algoritmus provádí registraci snímků s ohledem na jejich vzájemné posunutí, pootočení, změnu měřítka a také obecnější transformace. Práce popisuje teoretické základy, tedy Fourierovu transformaci, fázovou korelaci, metody pro redukci šumu a návrh metody pro řešení obecné geometrické transformace. Dále je popsán vlastní algoritmus a příklady jeho užití, včetně testování jeho efektivity.