Effect of anticancer drugs on intercellular communication, respiratory chain and angiogenesis - Procházka, Lubomír (2008)
Během svého postgraduálního studia jsem publikoval tři výzkumné články a tři review v mezinárodních vědeckých časopisech. Tyto práce se staly podkladem pro tuto disertační práci. Během první části svého postgraduálního studia jsem srovnával dvě platinu obsahující protinádorová léčiva, cisplatinu a LA-12 (PtIV komplex ). Prokázal jsem souvislost mezi LA-12 indukovanou apoptózou a inhibicí mezibuněčné komunikace (GJIC), která je založena na LA-12 indukované aktivaci ERK kinázy a následné inhibici mezibuněčné komunikace. Cisplatina narozdíl od LA-12 mezibuněčnou komunikaci neinhibuje. Aktivace ERKu souvisí naopak s apoptózou. Jedná se o zcela nový náhled na mezibuněčnou komunikaci, což je zajímavé téma pro další zkoumání. Zbylá část mého postgraduálního studia byla zaměřena na negenotoxické a neimunosupresivní protinádorové látky. Předmětem mého bádání se stal vitamín E sukcinát.