Immunosensors for chemical and biological warfare agents detection - Pohanka, Miroslav, 1979- (2007)
Hlavní cíl a náplň této práce byly biosenzory využívající protilátky - imunosenzory - pro detekci biologických agens. Především dva typy biosenzorů byly zvažovány: amperometrické a piezoelektrické vykazující některé výhody (a samozřejmě i nevýhody). Běžně dostupný 10 MHz piezoelektrický QCM a sítotiskové amperometrické elektrody byly použity jako zástupci fyzikálně-chemických převodníků. Práce s biologickými agens je ztížena některými legislativními překážkami. Naše instituce, Centrum biologické ochrany Těchonín, má akreditaci pro zacházení s kmenem Francisella tularensis LVS, proto byla tato bakterie použita jako reprezentativní zástupce. Nakládání s nepatogenními mikroorganismy jako je Bacillus subtilis a Escherichia coli není regulováno, proto byly tyto mikroorganismy v rámci některých pokusů použity. Některé přístupy pro řešení této práce byly zvažovány. Jako jedna z možností bylo měření celých bakteriálních buněk.