Combined approaches for evaluation of sediment toxicity - chemical analyses, in vitro assays and in vivo biotests - Mazurová, Edita, 1978- (2008)
Všeobecné zhoršení kvality ekosystému sladkých vod a jejich kontaminace jsou jedním z hlavních celosvětových problémů životního prostředí. Řada vodních ekosystémů zůstává silně znečištěna a představuje stálé riziko jako nekontrolovaný zdroj různých druhů polutantů. Tato ekotoxikologická studie přispívá k problematice hodnocením reprodukčních efektů u modelových organismů způsobených (i) syntetickými látkami, které mohou být uvolněny do vodního prostředí a (ii) expozicí reálnými znečištěnými sedimenty. První část disertační práce zpracovává současné znalosti o endokrinní toxikologii korýšů. Poznatky o hormonální regulaci u korýšů jsou syntetizovány s ekotoxikologickými daty pro tento taxon s cílem odhalit možné efekty xenobiotik na regulaci reprodukce. Toxicita vyvolaná hormonálními změnami je dále hodnocena v modelové laboratorní studii.