Využití kapilární elektroforézy při studiu metabolismu léčiv - Řemínek, Roman, 1984- (2008)
Cytochromy P450 představují hlavní skupinu enzymů, která se podílí na metabolismu léčiv. Jednou z nejdůležitějších forem, pokud jde o degradaci běžně podávaných preparátů, je cytochrom P450 2C9 (CYP2C9), který tvoří až 20 % všech jaterních cytochromů P450. Teoretická rešerže této diplomové práce se zabývá obecně ochranou organismu před působením xenobiotik, funkcemi a vlastnostmi cytochromů P450 a micelární elektrokinetickou chromatografií, jakož to metodou, s níž lze studovat kinetiku těchto enzymů. Hlavní důraz je zde kladen na tzv. prekoncentrační techniky, s nimiž lze podstatným způsobem zvýšit koncentrační citlivost aplikované metody. Experimentální část diplomové práce nejprve prezentuje výsledky inhibiční studie vlivu ketokonazolu na CYP2C9 se substrátem diklofenakem. Druhý oddíl představuje optimalizaci prekoncentrační metody využívající techniku nametení v homogenním elektrickém poli a shrnuje výsledky aplikace této metody při stanovení kinetických parametrů CYP2C9 v oblasti n