Léčba trombózy u dětí pomocí kontinuální i.v.infuze - bezpečná a účinná alternativa s.c. podání - Fiamoli, Veronika (2008)
Incidence trombózy je věkově závislá, s nejnižším rizikem v dětství. Při léčbě DVT u dětí je preferován nízkomolekulární heparin (LMWH). Ve své práci prezentuji soubor 33 dětí s hlubokou žilní trombózou (DVT), které byly v letech 2003-2006 léčeny pomocí LMWH pro první trombózu. Dvacet jedna (63,6%) pacientů bylo léčeno nízkomolekulárním heparinem kontinuální infuzí. Dvanáct (36,3%) pacientů bylo léčeno LMWH subkutánní aplikací.U všech dětí bylo provedeno vyšetření trombofilních rizik, dále se sledovala délka léčby, dávka podávaného LMWH a hladiny antiXa. Během podávání terapeutických dávek LMWH kontinuální infuzí byla hluboká žilní trombóza kompletně odstraněna u 3 (14,3%) pacientů a alespoň částečně odstraněna u 15 (71,4%) pacientů. U 3(14,3%) pacientů nebyla odstraněna vůbec. U všech těchto pacientů však došlo ke kompletní rekanalizaci v průběhu profylaxe.