Volba vyhlazovacího parametru při jádrových odhadech hustoty - Orava, Jan, 1984- (2008)
Jádrový odhad hustoty patří do skupiny neparametrických odhadů. Výhodou neparametrického odhadu je, že nepotřebujeme žádné apriorní informace o zkoumané hustotě. Samotná konstrukce jádrového odhadu je poměrně jednoduchá, ovšem výsledná kvalita jádrového odhadu závisí na několika významných faktorech, především je to volba jádrové funkce a vhodná volba vyhlazovacího parametru. V práci je popsána základní problematika jádrových odhadů hustoty, jsou definovány nástroje pro měření kvality odhadu jako MISE a AMISE pro obecnou jádrovou funkci. V práci je také uvedeno šest metod pro odhad vyhlazovacího parametru. Porovnání účinnosti těchto metod je v simulační studii. V závěru práce je stručný úvod k vícerozměrným jádrovým odhadům hustoty.