Izolace a analýza lignanů Schisandra chinensis - Březinová, Lenka (2009)
Disertační práce se zabývá izolací dibenzo[a,c]cyklooktadienových lignanů rostliny Schisandra chinensis pomocí semipreparativní vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC), dále optimalizováním metody extrakce lignanů a stanovením těchto sekundárních metabolitů v buněčných kulturách Schisandra chinensis in vitro. Schisandra chinensis je velmi často používanou léčivou rostlinou v zemích Dálného východu. Plody a semena této liány se používají po staletí jako tonikum a antitusikum. Účinnými sloučeninami S. chinensis jsou lignany s chemickou strukturou odvozenou od dibenzo[a,c]cyklooktadienu. Tyto lignany mají široké spektrum biologických účinků, včetně hepatoprotektivní, antioxidační, antiproliferativní a antivirové aktivity. Izolace lignanů vycházela z petroletherového extraktu semen S. chinensis, ze kterého byla frakce bohatá na lignany získána extrakcí do methanolu. Methanolový extrakt byl dále frakcionován na sloupci silikagelu. Přečištěním frakcí pomocí semipreparativní HPLC na rev.