Beneficia, záduší a patronát v barokních Čechách. Na příkladu panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století - Pumpr, Pavel, 1978-; Chocholáč, Bronislav, 1965-; Masarykova univerzita. Historický ústav (2008)
Předkládaná práce se zabývá otázkou, jakou roli ve fungování farní organizace sehrávala pozemková vrchnost coby držitel patronátního práva, pohlíží tedy na církevní správu v rámci konkrétního panství. Jako modelový příklad pro studium daného tématu bylo vybráno rozsáhlé jihočeské panství Třeboň. Časové těžiště výzkumu tvoří období po roce 1660, kdy získal panství rod Schwarzenberků, který výrazně rozšířil a propracoval řízení patronátních záležitostí, což se odrazilo ve zvýšené produkci příslušných písemností, z nichž vychází tato práce. Jádrem práce je výzkum hmotného zázemí farní organizace, v jehož správě si patron nárokoval přednostní postavení před církevními orgány. Nejdříve bylo pojednáno o majetku farních beneficií, který byl určen pro financování životních potřeb duchovních správců farností. Již úvodní analýza procesu obsazování far naznačuje význam farního majetku - kněz hledal faru jako zdroj obživy a pracovní místo, a vybíral si ji tedy mj. podle výše příjmů. Patron proto m
The submitted thesis deals with the question of the role of landowners as holders of the right of patronage within the parish network. Thus, it approaches church administration within the framework of a concrete manor. The large Southern Bohemian manor of Třeboň (Wittingau) was used as a model case. The research concentrates particularly on the period after 1660, the year the Schwarzenbergs gained the manor. They extended and refined the management of the patronage system. It lead to an increased production of the documents on which the thesis is based. The main concern of the dissertation is the research of the economic background of the parish network, in whose administration the patron claimed precedence over church institutions. In its first part the work deals with the property of parish benefices, used for satisfying the necessities of parish church administrators. Already the introductory analysis of filling parish posts indicates the importance of parish property - a priest see
Vedoucí práce: Bronislav Chocholáč
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2009
Keywords: disertace; dissertations