Beneficia, záduší a patronát v barokních Čechách. Na příkladu panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století - Pumpr, Pavel, 1978- (2008)
Předkládaná práce se zabývá otázkou, jakou roli ve fungování farní organizace sehrávala pozemková vrchnost coby držitel patronátního práva, pohlíží tedy na církevní správu v rámci konkrétního panství. Jako modelový příklad pro studium daného tématu bylo vybráno rozsáhlé jihočeské panství Třeboň. Časové těžiště výzkumu tvoří období po roce 1660, kdy získal panství rod Schwarzenberků, který výrazně rozšířil a propracoval řízení patronátních záležitostí, což se odrazilo ve zvýšené produkci příslušných písemností, z nichž vychází tato práce. Jádrem práce je výzkum hmotného zázemí farní organizace, v jehož správě si patron nárokoval přednostní postavení před církevními orgány. Nejdříve bylo pojednáno o majetku farních beneficií, který byl určen pro financování životních potřeb duchovních správců farností. Již úvodní analýza procesu obsazování far naznačuje význam farního majetku - kněz hledal faru jako zdroj obživy a pracovní místo, a vybíral si ji tedy mj. podle výše příjmů. Patron proto m